22 & 23 februari
Door: Ruud & Edmar
Blijf op de hoogte en volg Ruud & Edmar
24 Februari 2009 | Zuid-Afrika, Pretoria
Een nacht goed geslapen! Fijne kamer. Ik ben ondertussen snipverkouden van de airco in de bus. Vandaag de laatste dag…. Tijdens het ontbijt bedankt Hendrien ons voor de envelop met een brok in haar keel. De groep vertrekt om 4 uur vanmiddag naar het vliegveld van Johannesburg en wij om 8 uur vanavond omdat wij een andere vlucht hebben. Zij met Lufthansa, wij met KLM. Maar eerst nog een excursie naar Soweto! We gaan met Willemien, Greet en Theo op pad. De gids vraagt of we door Johannesburg willen rijden en uiteraard willen we dat. We beginnen met villawijken met hoge muren rond de villa’s. Ook lopen er stroomdraden over de muren maar dat zie je op meer plaatsen in ZA. We komen ook bij de villa van Nelson Mandela en daarlangs ligt de villa van zijn dochter. Dan komen we down town. Het zakendistrict is keurig maar een wijk daarnaast is het uitkijken met filmen geblazen, er komt van alles richting de auto gelopen. Hier durf je de auto niet te verlaten!
Dan rijden we door naar Soweto. Soweto staat door South West Township. In de jaren 60 zijn alle zwarten uit Johannesburg gehaald en in Soweto gestopt. Nu is het een township met 5 miljoen officiële inwoners en nog een miljoen illegalen. De stad kent wijken met mooie huizen, middenklasse huizen, de armoedige buurten en de zg plakkers, dat zijn de golfplaten gevallen van veelal illegalen. De armoedige buurten hebben nog centraal een waterplaats, maar de plakkers hebben geen faciliteiten. We stoppen een half uur bij het Hector Pieterson Museum. Hector Pieterson was de eerste scholier (13 jaar!) die werd doodgeschoten bij de protesten tegen het invoeren van de Suid Afrikaanse taal, in totaal 600 doden… Heel indrukwekkend en het half uur was veel te kort. Er werden ook veel videofragmenten vertoond over de apartheid. Onbegrijpelijk.
Daarna zijn we naar een plek gegaan waar Mandela heeft gewoond. Dat huisje wordt nu opnieuw opgebouwd. Verder bezoeken we nog kort een kerkdienst, bijna een gospelmis.
Om 2 uur zijn we weer bij het hotel. Fijn dat we onze kamer hebben tot 8 uur. Om 4 uur nemen we afscheid en we zijn allemaal van mening dat we het erg leuk hebben gehad en dat de groep ook erg leuk was. Hendrien pinkt nog een traantje weg. We zwaaien ze uit.
Nog wat internetten op ons balkonnetje, daarna wat eten en dan om 8 uur komt een taxi ons halen en brengt ons naar Johannesburg Airport. De kruier vindt zijn tip te laag, 10 rand, is dat pinnig Riny? Voor we inchecken willen ze eerst onze bagage wegen…. Waarschijnlijk omdat we zo lopen te zeulen… En ja hoor, 8 kilo te veel? Hoe kan dat nu? Kassa dus. Je kunt wel 8 kilo bagage achterlaten maar dat is erg veel kleding (mijn T shirt van Prada en Ed zijn Gucci(en zijn buik is fucci)) en de souvenirs, waaronder de ebbenhouten negers met speer voor de familie willen we ook niet achterlaten. Dan maar betalen. Jammer dat ik het ben vergeten maar via internet kun je goedkoper bagage bijkopen. 8 keer 400 rand. Een hoop geld maar op de gehele vakantie valt dat ook wel weer mee. Volgende vakantie letten we op de bagagevrijdom van een maatschappij, dat kan ook nog schelen. Om 12 uur ’s nachts vliegen we met een Boeing 747 van de KLM huiswaarts. Een rustigere vlucht dan de vorige keer, minder turbulentie, maar op de heenvlucht hebben we de plaatsen opgewaardeerd naar een rijtje van 2, nu waren we net te laat en zitten we in een rij van 3. Raamplaats en midden. Dat is minder, steeds een vrouw vragen op te staan als één van ons naar de plee moet. Maar het is niet anders en het is goed voor haar knieën. Om kwart over 10 ’s morgens weer in Amsterdam! En met de trein door en om half één in Eindhoven waar mijn zus de eerste ebbenhouten neger in ontvangst mag nemen. En wij een bos tulpen. En Marriet en Henny hebben een welkom thuis kaart neergezet en een orchidee….
Helaas eindigt hier ons dagboek Zuid Afrika….. Snif. Er zal een wel een keer een vervolg op komen.
Je kunt ons dagboek bestellen á € bij………..
24 Februari 2009 - 17:20
Monique:
Hee Ruud, vandaag (dinsdag 24-02) ben ik weer helemaal bij gelezen net zo na carnaval. Kan ik morgen in ieder geval zeggen dat ik alles gelezen heb hihi...Ik weet niet of je dit nog leest maar misschien zie ik je morgen en anders vrijdag. Tot ziens en oh ja....welkom terug in ons koude kikkerlandje. Groetjes Monique -
24 Februari 2009 - 18:04
Hanneke:
Wie is die zus...? Ik heb namelijk nog geen ebbenhouten neger gezien (een levendige ook niet, overigens)! -
24 Februari 2009 - 19:21
Bart En Wendy:
Hi guys,
Ipv zondagavond, deze keer dinsdagavond jullie verslag bijgelezen. Echt super!
Rest ons om te zeggen: Welkom thuis, het zit er al weer op, die 4 weken vliegen voorbij, weer 365 dagen aftellen naar een volgende vakantie, nog maar een paar dagen aftellen en dan MOGEN jullie weer gaan werken, harde euries verdienen om al die uitgegeven randen te vereffenen, regen ipv zonnestralen, maar....
Nu kunnen jullie terug gaan kijken op een geweldige vakantie, waar je nog vaak aan terug zult denken. We komen graag een keertje op de borrel om die fotokes te bekijken!
Mannen, werk ze weer! We hebben jullie gemist en zijn blij dat jullie na al die wilde avonturen weer heelhuids terug zijn in de Kempen!
Liefs
Bart en Wendy -
24 Februari 2009 - 19:44
Barbara:
Welkom thuis! Jammer dat de verslagen afgelopen zijn want ze waren echt superleuk om te lezen. We zijn erg benieuwd naar alle foto's en films en verhalen. Sterkte om weer aan het werk te gaan vooral met dit heerlijke saaie en grijzen weer. -
25 Februari 2009 - 08:02
Petra:
Welkom thuis boys! Wij hebben genoten van al jullie verhalen en de mooie foto`s! De komende maanden zal ed bezig zijn met de film en foto`s en met het inplannen van een film cq fotoavond voor vrienden en fans!!!!!
groetjes, de von rethjes